Translate

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Εγκλήματα και όχι εργατικά ατυχήματα



ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΗ


Πριν από λίγες μέρες, εργαζόμενος στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας άφησε την τελευταία του πνοή, θύμα και αυτός –όπως και δεκάδες άλλοι προηγούμενα- της αδιαφορίας της επιχείρησης αλλά και του εργοδοτικού συνδικαλισμού της. Όπως συνήθως γίνεται, οι ανακοινώσεις των μεγαλύτερων συνδικάτων απέφυγαν να βάλουν το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και αναφερόμενοι στο τραγικό γεγονός έκαναν έκκληση για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και εξέφρασαν την θλίψη τους. Τι θα μπορούσαν να κάνουν;
1  Να επιβάλλουν στη ΔΕΗ την εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας (ΥΑΕ), που σημαίνει ουσιαστική παρουσία Τεχνικού Ασφάλειας και Γιατρού Εργασίας και γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου που αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση κάθε χώρου εργασίας, μετρήσεις βλαπτικών παραγόντων κλπ
2  Να εκπαιδεύσουν και να οργανώσουν τους εργαζόμενους σε συμβούλια εργαζομένων και επιτροπές ΥΑΕ, όργανα που καθιστούν τους εργαζόμενους συνδιαμορφωτές των συνθηκών εργασίας τους.
3  Να προσανατολίσουν τις επιτροπές διερεύνησης ατυχημάτων στην ανάδειξη των αιτιών και στον καταλογισμό ευθυνών και όχι στην συγκάλυψη των υπευθύνων με τον δήθεν υπερβάλλοντα ζήλο του θανόντα ή την κακιά στιγμή.
4  Να παλέψουν για την ανάδειξη των ευθυνών της δικαιοσύνης, που όλα τα χρόνια και για όλες τις υποθέσεις που έφτασαν στα χέρια της αδιαφόρησε απέναντι στη μη τήρηση των νόμων ΥΑΕ.
5  Να παλέψει για την τροποποίηση και συμπλήρωση του νομοθετικού πλαισίου ΥΑΕ, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες.
Η δημιουργία ενός «κελύφους» υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας που μπορεί να αποτρέψει τα θανατηφόρα ατυχήματα θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, σημαντικότερος των οποίων είναι το συνδικαλιστικό κίνημα.  Οι σημερινές πλειοψηφίες στη ΓΕΝΟΠ, την ΕΤΕ, και τον Σπάρτακο δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που εκπροσωπούν γιατί απλά δεν μπορούν. Ο συνδικαλισμός τους είναι δομημένος στις ανάγκες της εργοδοσίας και του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ο κόσμος στον οποίο κινείται η σκέψη τους είναι αυτός της συναλλαγής και της καρεκλοθηρίας. Γι’ αυτό και η ανατροπή αυτών των πλειοψηφιών, ο ταξικός και αγωνιστικός προσανατολισμός των συνδικάτων, είναι και προϋπόθεση ταυτόχρονα για τη δημιουργία ασφαλέστερων χώρων εργασίας. Όσο οι πλειοψηφίες αυτές συνεχίζουν το έργο τους δεν μπορεί παρά να είναι και θέμα χρόνου το επόμενο θανατηφόρο ατύχημα, για το οποίο βέβαια θα βγουν αμέσως να εκφράσουν την θλίψη τους.


Ανδρέας Αβραμίδης, συνδικαλιστής της ΑΣΣΕ/ΔΕΗ


Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Υπάρχει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στο δήμο Θέρμης;




Σοφία Βασιλειάδου, δημοτική σύμβουλος

Τη πρώτη χρονιά λειτουργίας του καλλικρατικού δήμου ορίστηκε μια επιτροπή ψηφισμάτων με ένα εκπρόσωπο από κάθε παράταξη και προεδρεύοντα το Σωκράτη Φάμελλο. Κάθε φορά που κάποιος της αντιπολίτευσης (βασικά η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Ανατολικός Άνεμος) κατέθεταν μια πρόταση ψηφίσματος στο Δ.Σ, η πλειοψηφία την παρέπεμπε στην επιτροπή για να μη συζητηθεί και στη συνέχεια να εξαφανιστεί. Αντίθετα τα δικά τους ψηφίσματα, με συνοπτικές διαδικασίες εγκρινόταν την ίδια τη στιγμή της κατάθεσης, 
Έτσι εγκρίθηκαν αρκετά ψηφίσματα με γλώσσα δήθεν προοδευτική και ουσία αντιδραστική (βλέπε υγεία, κέντρα μεταναστών, ΔΕΠΑΘ,  κλπ) Και μετά επεδίωκαν  να στρέψουν  τον κόσμο ενάντια στις δυο παρατάξεις της αριστεράς που δεν υπερψήφισαν.

Aπό τoν δήμαρχο ασκήθηκε ποινική δίωξη, με ανάθεση σε δικηγόρο που εργάζεται για το Δήμο, ενάντια σε μέλος του Ανατολικού Ανέμου, γιατί σχολίασε σε κλειστή λίστα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τη συμπεριφορά δημοτικού συμβούλου της παράταξης Παπαδόπουλου που δεν ενέκρινε την αλλαγή του ονόματος φιλοναζιστή καθηγητή του ΑΠΘ σε δρόμο της Θεσσαλονίκης. Η δίωξη ανακλήθηκε μετά από παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αγνοήθηκε πρόταση του Ανατολικού Ανέμου, που κατατέθηκε εγγράφως για την καλύτερη και ουσιαστικότερη λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης, ως μέσου στοιχειώδους δημοκρατίας. Αυτή η επιτροπή κατάντησε τελείως διακοσμητική, μια καρικατούρα  επιτροπής υπάκουης στις εντολές. Τα δυο τελευταία χρόνια συνεδριάζει και παράνομα, γιατί δεν έγινε αντικατάσταση των μελών, όπως προβλέπει ο νόμος. 

Δεν λειτούργησε  ποτέ ο θεσμός του  συνηγόρου του δημότη, αν και προβλέπεται στην νομοθεσία του Καλλικράτη.

Αποκλείστηκαν από τις βασικότερες επιτροπές του Δήμου όπως: οικονομικών, ποιότητας ζωης, παιδείας, ΔΕΥΑΘ( ύδρευσης)  οι δυο από τις τέσσερεις παρατάξεις (Ανατολικός Άνεμος και Λαϊκή Συσπείρωση) με τις ευλογίες του Καλλικράτη και την απουσία βούλησης για στοιχειώδη δημοκρατία των άλλων δυο παρατάξεων.
Κάτι που δεν συνέβηκε σε άλλους δήμους.

Καταθέσαμε πρόταση, να συγκληθεί ανοιχτό στους φορείς και τους κατοίκους, δημοτικό συμβούλιο. Στόχος του αιτήματος ήταν να γίνει ενημέρωση για την προβληματική οικονομική κατάσταση του Δήμου και να παρθούν αποφάσεις αντιμετώπισηςαπο κοινού  φορέων, Δ.Σ, δημοτών. Την ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων  προέβλεπε και σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων) την οποια υπερψήφισε ο δήμαρχος αλλά ποτέ δεν εφάρμοσε. Η πρόταση μας έγινε δεκτή στο Δ.Σ, μπροστά στην τηλεόραση, αλλά στη συνέχεια αγνοήθηκε, παρά τις συνεχείς πιέσεις μας. Στα 3,5 χρόνια μόνο μία φορά, πραγματοποιήθηκαν οι ετήσιες λαϊκές συνελεύσεις ενημέρωσης.

Με τροποποίηση του σχεδίου καταστατικού, το οποίο πρότεινε το  Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων, ίσως μόνο στο δικό μας Δ.Σ συμβαίνει να  δίνεται απεριόριστος χρόνος ομιλίας στο δήμαρχο και καθόλου δικαίωμα δευτερολογίας έστω και 3 λεπτών στους  επικεφαλής των άλλων παρατάξεων. Γενικά στο Δήμο μας  διαμορφώθηκε ένα καταστατικό όχι πιο δημοκρατικό αλλά αντίθετα πιο αυταρχικό.
Τα τοπικά συμβούλια είναι σχεδόν διακοσμητικά.Δεν έχουν καμία ανεξαρτησία στη διαχείριση των οικονομικών πόρων .Οι αποφάσεις τους δεν καθορίζονται από τις τοπικές ανάγκες αλλά τις κεντρικές εντολές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας στα όρια του Τριλόφου, η απόφαση, που αγνοήθηκε,τοπικού συμβουλίου Ταγαράδων για την εκμίσθωση των 200 στρέμματα. 

Η Σοφία Βασιλειάδου είναι δημοτική σύμβουλος του Δ.Θέρμης εκλεγμένη με την παράταξη Ανατολικός Άνεμος.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Καρυδόπιτα μας τελείωσε, σερβίρουμε βουδουρόπιτα...




 Επέλεξα να μη μεταφέρω τα εκλογικά μου δικαιώματα από τον τόπο καταγωγής μου στον τόπο που κατοικώ για δυό λόγους, για να μη χάσω την επαφή με τον τόπο που αγαπώ αλλά και γιατί θέλω κάποια στιγμή να επιστρέψω...
  Ξέρω ότι στεναχωρώ αγαπητούς μου φίλους και συντρόφους, δηλώνω όμως οτι δεν μπορώ να στηρίξω (πόσο μάλλον να ψηφίσω) την υποψηφιότητα Καρυπίδη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας...

Κώστας Αντωνιάδης 6.2.2014