Translate

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Δικάζονται ανήλικοι μαθητές...


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ 15ΜΕΛΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ 2011

Διώκονται ποινικά 15 ανήλικοι μαθητές οι οποίοι παραπέμπονται να δικαστούν επειδή κατά την διάρκεια ειρηνικής διήμερης κατάληψης διαμαρτυρίας του σχολείου τους το 2011 ήταν μέλη του 15μελούς Συμβουλίου του Γυμνασίου τους.

Οι νεαροί μαθητές που τότε ήταν ηλικίας από 12 μέχρι 14 ετών φοιτούσαν στο 2ο Γυμνάσιο Μίκρας του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης και σήμερα είναι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Μίκρας, κοι οποίοι έχουν μπροστά τους τις φετινές εξετάσεις που αρχίζουν στις 18 Μαίου 2015.

Από την ανάγνωση της δικογραφίας προκύπτει ότι οι μαθητές προχώρησαν σε ειρηνική διήμερη κατάληψη αφού εξάντλησαν όλους τους τρόπους διαμαρτυρίας για την επίλυση ζωτικών προβλημάτων του σχολείου τους που ήταν:
α) η οριστικοποίηση των διοικητικών διαδικασιών για την δημιουργία προαύλιου χώρου του σχολείου τους,
β) η επίλυση της έλλειψης θέρμανσης και του αριθμού των αιθουσών διδασκαλίας,
γ) η επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς τους από τα 2 χωριά προέλευσής τους (Κ. Σχολάρι και Πλαγιάρι) στον χώρο του σχολείου που είναι σε τρίτο χωριό στον Τρίλοφο.

Να σημειωθεί ότι μαθητές τήρησαν με υποδειγματικό τρόπο και σχολαστικά τις δημοκρατικές διαδικασίες για τη λήψη της απόφασης για την κατάληψη και κατά τη διάρκεια της κατάληψης όλα έγιναν οργανωμένα και ειρηνικά:
α) η πόρτα του σχολείου ήταν κλειστή,
β) υπήρχε πάντα ομάδα περιφρούρησης από τους μαθητές, επιτρεπόταν η είσοδος στους καθηγητές,
γ) δεν εισήλθε στον χώρο κανένα εξωσχολικό πρόσωπο και βέβαια
δ) δεν προκλήθηκε καμμία απολύτως ζημιά στις σχολικές εγκαταστάσεις.
Αυτά μάλιστα προκύπτουν από τις καταθέσεις των αστυνομικών, του διευθυντή του σχολείου και των μαθητών, υπάρχει και σχετικό πρωτοκολημένο έγγραφο του Διευθυντή με Αρ. 1496/2013. Τελικά η κατάληψη έληξε την 2η ημέρα με επιτυχία του σκοπού της και οι μαθητές συνέχισαν κανονικά τα μαθήματά τους.

Οι νεαροί μαθητές παραπέμπονται από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης (Κλητήριο Θέσπισμα ΕΓ43-13/397/5759) για να δικαστούν την Πέμπτη 7/5/2015 ενώπιον του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης με βάση έναν από τους πιο αντισυνταγματικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους που ποινικοποιεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 4/12/1999).

Πέραν της μεγάλης αντίφασης της χρήσης ενός αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού νόμου απέναντι στο ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο του Νόμου για τις Μαθητικές Κοινότητες (Γ2/4094/23-09-1986 Δ/γη ΥΠΕΠΘ) μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το ολοκληρωτικό μέτρο επιβάλεται σε μια υποδειγματική περίπτωση δημοκρατικής διαμαρτυρίας μαθητών που κανονικά θα έπρεπε να προβληθεί ως πρότυπο.

Τα παιδιά μας άσκησαν τα δικαιώματά τους με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο και απέδειξαν στην πράξη την προσήλωσή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες με τρόπο που να καταξιώνουν τη συμμετοχή τους στα κοινά. Οι μαθητές λειτούργησαν ως ένα πραγματικό κύτταρο δημοκρατίας διεκδίκησαν, αγωνίστηκαν και τελικά δικαιώθηκαν, αυτό είναι μάλλον που δεν τους συγχωρεί η πολιτεία και τους στέλνει στη θέση του κατηγορουμένου στην ποινική διαδικασία με κίνδυνο καταγραφής και επιβολής ποινής μέχρι 5 χρόνια.

Σήμερα δεκαπέντε οικογένειες της Δημ. Κοινότητας Μίκρας του Δήμου Θέρμης αλλά και εκατοντάδες άλλες σε ολόκληρη την Ελλάδα, παρά τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν έχουν να αντιμετωπίσουν και ποινικές διαδικασίες όπως αυτή. Νέα παιδιά πριν ακόμη αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα οδηγούνται ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης μέσα από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες επειδή διεκδίκησαν και απαίτησαν τα αυτονόητα.

Με εκτίμηση
για τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων
του 2ου ΓΕΛ Μίκρας
Ο πρόεδρος
Ευάγγελος Γκουδινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου