Translate

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Καταυλισμός Βασιλικών. Αλήθειες και Ψέματα







Αλήθειες και ψέματα για τον καταυλισμό προσφύγων στα Βασιλικά Ν. Θεσσαλονίκης.


-Ψέμα; 4.000 πρόσφυγες.  
- Αλήθεια: 1150 πρόσφυγες, εκ των οποίων πάνω από 700 ανήλικοι στους οποίους περιλαμβάνονται πάνω από 400 παιδιά κάτω των 12 ετών.

-Ψέμα: κέντρο φιλοξενίας.
- Αλήθεια: στεγάζονται σε σκηνές στις οποίες μένουν 5-6 άτομα στην κάθε μία. Οι σκηνές είναι τοποθετημένες εντός χώρου εγκαταλελειμμένων ιδιωτικών σιταποθηκών.

-Ψέμα: χώρος προσωρινής διαμονής
- Αλήθεια: όσοι δεν μπορέσουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε χώρες της Κ. και Β. Ευρώπης, μάλλον θα παραμείνουν για καιρό.

-Ψέμα: ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης
 - Αλήθεια: ελάχιστες τουαλέτες και ντουζ, ελλιπής ιατρική φροντίδα, ζέστη, κουνούπια, στοίβαγμα ανθρώπων. Τι θα γίνει το χειμώνα; Πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;

-Ψέμα: Η τοπική κοινωνία δε θέλει τους πρόσφυγες.
- Αλήθεια: όντως, αρχικά στελέχη των νεοναζί παρέσυραν ένα πλήθος ανθρώπων, ειδικά στην κοινότητα Βασιλικών. Πόνταραν στο φόβο: υγεία, ασφάλεια, θρησκεία, τιμή, οικογένεια, όλα θα κατέρρεαν, σύμφωνα με τα επιχειρήματά τους. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να βιαιοπραγήσουν ενάντια σε τοπικό στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Βλαχομήτρο. Αλλά το κλίμα αλλάζει. Ήδη αρκετοί άνθρωποι περνάνε και προσφέρουν τρόφιμα, μπισκότα, κηπευτικά, ψωμιά. Αλληλέγγυοι αρχίζουν να οργανώνουν δράσεις για παιδιά.

-Ψέμα: το κράτος είναι αρωγός.
- Αλήθεια: οι πρόσφυγες έχουν πολλές άμεσες ανάγκες (όπως για παράδειγμα ρούχα). Εχουν και πολλές μεσοπρόθεσμες ανάγκες (όπως στέγαση, δουλειά, εκπαίδευση των παιδιών). Το κράτος είναι ανίκανο να λύσει αυτά τα προβλήματα. Λειτουργεί με τη λογική της μετάθεσης ευθυνών (κ κονδυλίων) σε ορισμένες MKO που διαχειρίζονται το χώρο, ενώ παράλληλα βάζει προσκόμματα στην προσφορά αλληλεγγύης.
Χτες, 7/7, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση αλληλέγγυων στα Βασιλικά με πρωτοβουλία της δημοτικής αντικαπιταλιστικής παράταξης. Δεν είχε την πλατύτητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Άνθρωποι, όμως, της ευρύτερης περιοχής, κόντρα στο κλίμα φόβου, συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να οργανώσουν μαζί με τους πρόσφυγες τη διεθνιστική, αντιπολεμική και ανθρώπινη αλληλεγγύη. 

Υ.Γ. Στην είσοδο του καταυλισμού σε ένα χαρτόνι είναι γραμμένο το εξής: "Ελλάδα σε σεβόμαστε. Δε θέλαμε να γίνει αυτό".

Του Νίκου Νούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου