Translate

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Υπάρχει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στο δήμο Θέρμης;




Σοφία Βασιλειάδου, δημοτική σύμβουλος

Τη πρώτη χρονιά λειτουργίας του καλλικρατικού δήμου ορίστηκε μια επιτροπή ψηφισμάτων με ένα εκπρόσωπο από κάθε παράταξη και προεδρεύοντα το Σωκράτη Φάμελλο. Κάθε φορά που κάποιος της αντιπολίτευσης (βασικά η Λαϊκή Συσπείρωση και ο Ανατολικός Άνεμος) κατέθεταν μια πρόταση ψηφίσματος στο Δ.Σ, η πλειοψηφία την παρέπεμπε στην επιτροπή για να μη συζητηθεί και στη συνέχεια να εξαφανιστεί. Αντίθετα τα δικά τους ψηφίσματα, με συνοπτικές διαδικασίες εγκρινόταν την ίδια τη στιγμή της κατάθεσης, 
Έτσι εγκρίθηκαν αρκετά ψηφίσματα με γλώσσα δήθεν προοδευτική και ουσία αντιδραστική (βλέπε υγεία, κέντρα μεταναστών, ΔΕΠΑΘ,  κλπ) Και μετά επεδίωκαν  να στρέψουν  τον κόσμο ενάντια στις δυο παρατάξεις της αριστεράς που δεν υπερψήφισαν.

Aπό τoν δήμαρχο ασκήθηκε ποινική δίωξη, με ανάθεση σε δικηγόρο που εργάζεται για το Δήμο, ενάντια σε μέλος του Ανατολικού Ανέμου, γιατί σχολίασε σε κλειστή λίστα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τη συμπεριφορά δημοτικού συμβούλου της παράταξης Παπαδόπουλου που δεν ενέκρινε την αλλαγή του ονόματος φιλοναζιστή καθηγητή του ΑΠΘ σε δρόμο της Θεσσαλονίκης. Η δίωξη ανακλήθηκε μετά από παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αγνοήθηκε πρόταση του Ανατολικού Ανέμου, που κατατέθηκε εγγράφως για την καλύτερη και ουσιαστικότερη λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης, ως μέσου στοιχειώδους δημοκρατίας. Αυτή η επιτροπή κατάντησε τελείως διακοσμητική, μια καρικατούρα  επιτροπής υπάκουης στις εντολές. Τα δυο τελευταία χρόνια συνεδριάζει και παράνομα, γιατί δεν έγινε αντικατάσταση των μελών, όπως προβλέπει ο νόμος. 

Δεν λειτούργησε  ποτέ ο θεσμός του  συνηγόρου του δημότη, αν και προβλέπεται στην νομοθεσία του Καλλικράτη.

Αποκλείστηκαν από τις βασικότερες επιτροπές του Δήμου όπως: οικονομικών, ποιότητας ζωης, παιδείας, ΔΕΥΑΘ( ύδρευσης)  οι δυο από τις τέσσερεις παρατάξεις (Ανατολικός Άνεμος και Λαϊκή Συσπείρωση) με τις ευλογίες του Καλλικράτη και την απουσία βούλησης για στοιχειώδη δημοκρατία των άλλων δυο παρατάξεων.
Κάτι που δεν συνέβηκε σε άλλους δήμους.

Καταθέσαμε πρόταση, να συγκληθεί ανοιχτό στους φορείς και τους κατοίκους, δημοτικό συμβούλιο. Στόχος του αιτήματος ήταν να γίνει ενημέρωση για την προβληματική οικονομική κατάσταση του Δήμου και να παρθούν αποφάσεις αντιμετώπισηςαπο κοινού  φορέων, Δ.Σ, δημοτών. Την ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων  προέβλεπε και σχετική απόφαση της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων) την οποια υπερψήφισε ο δήμαρχος αλλά ποτέ δεν εφάρμοσε. Η πρόταση μας έγινε δεκτή στο Δ.Σ, μπροστά στην τηλεόραση, αλλά στη συνέχεια αγνοήθηκε, παρά τις συνεχείς πιέσεις μας. Στα 3,5 χρόνια μόνο μία φορά, πραγματοποιήθηκαν οι ετήσιες λαϊκές συνελεύσεις ενημέρωσης.

Με τροποποίηση του σχεδίου καταστατικού, το οποίο πρότεινε το  Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων, ίσως μόνο στο δικό μας Δ.Σ συμβαίνει να  δίνεται απεριόριστος χρόνος ομιλίας στο δήμαρχο και καθόλου δικαίωμα δευτερολογίας έστω και 3 λεπτών στους  επικεφαλής των άλλων παρατάξεων. Γενικά στο Δήμο μας  διαμορφώθηκε ένα καταστατικό όχι πιο δημοκρατικό αλλά αντίθετα πιο αυταρχικό.
Τα τοπικά συμβούλια είναι σχεδόν διακοσμητικά.Δεν έχουν καμία ανεξαρτησία στη διαχείριση των οικονομικών πόρων .Οι αποφάσεις τους δεν καθορίζονται από τις τοπικές ανάγκες αλλά τις κεντρικές εντολές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας στα όρια του Τριλόφου, η απόφαση, που αγνοήθηκε,τοπικού συμβουλίου Ταγαράδων για την εκμίσθωση των 200 στρέμματα. 

Η Σοφία Βασιλειάδου είναι δημοτική σύμβουλος του Δ.Θέρμης εκλεγμένη με την παράταξη Ανατολικός Άνεμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου